Cilt Hastalıkları
Sağlık durumu, insanların yaşam boyunca en değer verdiği detaylardan birisidir. En ufak sağlık sorununda dahi gerekli önlemleri almak, aslında sağlığın öncelikli olduğunu kanıtlamaktadır. Söz konusu sağlık olduğunda cilt hastalıkları da ele alınan problemlerden birisidir. Cilt, diğer bölgelere kıyasla ön planda olan bir alandır. Bu nedenle kötü görünmesi ciltte leke olması veya bakımının yapılmaması durumunda insanlar rahatsız olabilmektedir.
Pek çok etkene bağlı olarak hayatın belli dönemlerinde görülen cilt hastalıkları, sadece yüz değil aynı zamanda vücudun farklı bölümlerinde de oluşabilmektedir. El, ayak, kol, bacak gibi bölümler, cilt hastalıklarının kendini gösterdiği alanlardır. Peki, insanların hoşnut olmadığı cilt hastalıkları nelerdir ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapılmalıdır?
Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Bir önceki başlıkta bahsi geçen cilt hastalıkları, birden fazla forma sahip ve farklı problemlere yol açma potansiyeli taşımaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için öncelikle cilt hastalıkları nelerdir sorusunun incelenmesi ve hastalık türlerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bu konu kapsamında insanların bilmesi gereken belli başlı cilt hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:
- Pitriazis Rosea (gül hastalığı)
- Ergenlik sivilcesi
- Uçuk (Herpes Simpleks)
- Atopik Egzama (Atopik Dermatit)
- Kellik (Alopesi)
- Mantar hastalığı (Fungal Enfeksiyon)
- Urtiker (Kurdeşen)
Sıralanan bu cilt hastalıkları, kişiden kişiye göre farklılık gösteren süreçlere ve problemlere sahiptir. Her birinin nasıl ilerlediğini ve ne gibi belirtiler ile kendini gösterdiğini öğrenerek sizde olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Deri Hastalığı Nedir?
Deri hastalığı nedir sorusu da cilt problemlerinin araştırılması esnasında karşılaşılan başlıklardan birisidir. Deri hastalıkları, ciltte meydana gelen problemler olarak adlandırılabilmektedir. Ancak deri, 3 kısımdan oluştuğu için bu alanda incelenen hastalıkların sayısı da oldukça fazladır. Alt deri, üst deri ve deri altı olarak adlandırılan bu kısımlar, deri hastalığı incelemelerinde ilgilenilen bölümlerdir.
Deri hastalıkları, tıp dünyasında dermatoz olarak bilinmekte ve bu şekilde telaffuz edilmektedir. Halk arasında ise yaygın bir şekilde deri hastalığı kullanılmaktadır. Deri hastalıklarından birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız muayene olmaya gideceğiniz zamanlarda mutlaka dermatoloji bölümünden randevu almanız gerekmektedir. Tercih edeceğiniz doktor ise mutlaka dermatolog olmalıdır.
Deri Hastalıkları Neden Olur?
Deri hastalığı konusunda bir problemi bulunan pek çok kişi olabilmektedir. İnsanlar, ciddi boyutta değerlendirilen hastalıklara da sahip olabilmekte veya kısa sürede tedavi edilebilen cilt hastalıklarına da yakalanabilmektedir. Bu durumu tetikleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Deri hastalıkları neden olur sorusu kapsamında bu duruma sebep olan etkenleri görebilirsiniz.
Öncelikle bu tarz hastalıkların genetik anlamda aile arasında yaygın olduğu sıklıkla görülmektedir. Bunun dışında;
- Fiziksel etkenler
- Mikrobiyal ajanlar
- Alerjenler
- İklim koşulları
- Cilde yeterli bakım yapmamak
- Vitamin ve mineral eksikliği
Gibi durumlar da cilt hastalıklarının meydana gelmesinde etkili olan nedenlerdir. Cilt hastalıklarını ve nedenlerini öğrendikten sonra bu olumsuz durumlardan korunmak amacıyla elinizde bulunanimkanlardan yararlanabilirsiniz.
Cilt Hastalıklarından Korunma Yolları Nelerdir?
Cilt hastalıkları isimleri bilgilendirmesinden sonra bu tarz rahatsızlıklardan nasıl etkilenilmemesi gibi konular da ele alınmaktadır. Cilt hastalıklarından korunma ve hatta bu hastalıkları hiç yaşamama şansınız bulunmaktadır. Ancak bunun için cildinize oldukça iyi bakmanız gerekmektedir. Aşağıda yer alan adımları ve önerileri dikkate alarak kendinizi koruyabilirsiniz.
- Radyasyon olan ortamlardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
- Cildinizi belirli aralıklarla temizlemeye özen gösterin.
- Yüksek koruma faktörü içeren kremler kullanın.
- Güneşten korunma aşamasında direkt gelen güneş ışığından değil, gölgeye ulaşan güneş ışınlarından da korunmaya çalışın.
- Cildinize uygun nemlendiriciler kullanın.
Sıralanan bu önerileri dikkate aldığınız ve hatta düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde cilt hastalıklarına yakalanma şansınız oldukça düşük olacaktır.
Cilt Hastalıklarında Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Cilt hastalıkları, kendi içlerinde ciddi ve geçici olarak birkaç kategoriye ayrılmaktadır. Akne, uçuk gibi cilt rahatsızlıkları bazı krem ve haplar kullanılarak kısa sürede iyileşmektedir. Ancak cilt kanseri gibi ciddi bir süreç gerektiren hastalıklar için cilt hastalıklarında kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir sorusu sıklıkla ön plana çıkmaktadır.
Dermaterapi, mezoterapi, kozmetolojik uygulamalar, çeşitli kimyasal peeling uygulamaları, galvanoterapi uygulaması gibi birbirinden farklı işlemler, cilt tedavilerinde veya cildin canlılık kazanmasında tercih edilmektedir. Bu tarz uygulamaları yaptırmak için bu alanda hizmet sağlayan kurumları ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Tabi öncesinde problemi anlayabilmek adına muayene olmanız da oldukça önemlidir.
Cilt Bakımı Cilt Hastalıklarını Önler Mi?
Cilt bakımı cilt hastalıklarını önler mi sorusunun cevabı kesinlikle evet olmalıdır. Genel olarak bakıldığı zaman cilt hastalıklarının birçoğu, bakımsızlıktan meydana gelebilmektedir. Bu noktada kişiler, uygun ürünler tercih ederek cilt bakımlarına muhakkak zaman ayırmalıdır. Bu alanda tercih edilebilecek bakım ürünlerinin işe yaramadığını düşünüyorsanız evinizde bulunan malzemelerle de bakım yapabilirsiniz.
Çeşitli besinler kullanarak maske yapabilirsiniz. Bunun dışında maden suyunu tonik olarak cildinize uygulayabilirsiniz. Doğal sabunlar, doğal içerikli diğer ürünler ile de cildinizin temizliğini yapabilir ve cilt hastalıklarına karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Konuyla alakalı ilginizi çekebilecek pek çok kaynak üzerinden nasıl bakım yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Bir cevap yazın