Akne Tedavisi

Neden Cildimizde Akne Oluşur?

  Akne oluşumunda bir çok faktör rol oynar. Genetik olarak cildi sivilce oluşumuna yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkan olmasından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür. Diğer faktörler ergenlik döneminde artan yağ salgısının bu kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da beyaz noktaları oluşturmasıdır. Gözeneklerin tıkanmasında genetik faktörler kadar fiziksel faktörler de rol oynar. Fiziksel faktörler arasında sürülen yağlı kremler, sıcak hava, terleme , makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması sayılabilir. Sivilceye yol açan diğer sebebi ; bu tıkanan gözeneklerdeki sebuma bakterilerin yerleşmesi ve burada inflamasyona neden olmasıdır. Bu şekilde oluşan sivilceler cildimizde kızarıklık ve iltihaplanmış sivilce olarak kendini gösterir. Akne tedavisi için bir çok yöntem bulunmaktadır.

Akne Tedavisi Nasıl Yapılır

Hafif ve geçici sivilcelerde sadece yıkama ürünleri ve kremler yeterli olabilirken orta-ağır olarak nitelenen kalıcı ve iz bırakan akne tedavisi için ağızdan hap kullanımı gerekir. Bu haplar arasında en çok kullanılanlar antibiyotikler, A vitamini türevi ilaçlar ve doğum kontrol ilaçlarıdır, fakat bunlar doktor gözetiminde ve kontrolünde uygulanmalıdır. Bunun dışında lazer, kimyasal cilt soyma , akne peelingi, deri içine iğneyle ilaç verilmesi kullanılan yöntemler arasındadır. Unutulmaması gereken husus ,her hasta birbirinden farklıdır ve her hastanın akne tedavisi farklılık gösterir.

cilt lekeleri için serumDestekliyici Akne Tedavisi: Bu tedavide hastalara deriyi temizleyecek ürünler önerilmektedir. Tonik ve benzeri cildi dezenfekte edecek ve fazla yağ ve kirden arındıracak  temizleyiciler önerilir.

Sistamatik Akne Tedavisi: Oral antibiyotikler; Daha şiddetli aknesi olanlarda veya kremlerden fayda görmeyen hastalarda tercih edilir. Tedavi süresi 3-4 ayı geçmemeli. Asla tek kullanılmamalı, hekimin önereceği antibiyotik direncini önleyecek kremle birlikte kullanılmalıdır. Yoksa tüm antibiyotiklere dirençli süper bakteriler gelişir..

İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne tedavisi formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.

Diğer Yöntemler: Akne için özel geliştirilmiş peeling kremi veya kimyasal peeling tedavileri yapılabilir. Ayrıca aknenin güneş maruziyeti sonrası hafiflemesi nedeniyle günümüzde çeşitli ışık tedavileri ve lazer tedavileri kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle akne skarlarının tedavisinde ablatif (deriyi soyarak tedavi eden) ve nonablatif lazerler başarıyla uygulanmaktadır.

Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin uzman hekimler tarafından planlanması ve izlenmesi en uygun olandır. Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşına göre belirlenir. Aknenin tedavi süresi cildin durumuna göre değişkenlik gösterir.

Dikkatinizi Çekebilir!