Güneş Lekesi Tedavisi

Deriye renk veren melanin pigmentini sentezleyen melanosit hücresinin sayısının artması  veya melanositlerden melanin sentezinin artması güneş lekelerine sebep olur. Ciltte çil, solar lentigo ve melasma oluşur.

Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılabilir yada derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri için Ipl ışık sistemleri ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir.

Solar lentigolar, çiller daha çok derinin üst tabakasında yer alır. Çiller, yanaklarda burun üzerinde bir kaç milimetrelik küçük açık kahverengi lekelerdir. Solar lentigolar; yüzde, el üzerinde, sırtta ve kolda olabilen, genelde yarım santimi bulan bazen daha da büyüyebilen kahverengi lekelerdir. Melasma ise yanaklarda, alın ortasında yaygın 4-5 cm’lik keskin sınırlı daha koyu kahverengi renkte lekelerdir.

Güneş Lekesi Tedavisi İçin Uygulanan Yöntemler

Leke Açıcı Kremler: Ciltteki renk verici hücrelerin renk maddesi yapımını önlenmesini sağlayan leke açıcı kremlerin istenilen etkiyi sağlayabilmeleri için uzun süreli ve düzenli kullanılmaları gerekir. Genellikle kişiler hemen sonuca ulaşmak istedikleri için leke giderici kremleri diğer yöntemlere destek olarak kullanır.

Karbon Peeling: Renk hücrelerini etkileyen karbon peeling tedavisi hem leke giderici hem de dövme silmede tercih edilir. Kollajen dokuyu canlandıran bu tedavi yöntemi cildin tazelenmesini sağlar. Yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan cildin canlılığını kazandıran karbon peeling cilt lekelerinden kurtulmayı da destekler.

Lazer Tedavisi: Leke tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan lazer tedavisinde, lazer ışınları ile cilde mikro kanallar açılır. Bu kanallardan cilt lekesinin türüne göre tedavi edici ajanlar uygulanır. Kısa süreli ve ağrısız bir tedavi yöntemidir.

Dermapen: İnce çelik iğnelere sahip olan dermaroller denilen bir cihaz kullanılarak uygulanır. Bu cihaz ile cilt üzerinde gözle görülemeyen delikler açılır ve cilde serum enjekte edilir. Dermapen işlemi ile cildin kendi onarım mekanizması tetiklenir ve kullanılan serumlar cildin toparlanmasını sağlar. Aynı zamanda ciltte oluşan lekeleri tedavi etmeye yardımcı olur.

Kimyasal Peeling: Leke tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de kimyasal peelingtir. Bu yöntem ile üst deri soyularak yenilenmesi hızlandırılır ve lekelerin kaybolması sağlanabilir.

PRP: Hastanın kendi kanından elde edilen serum plazma, hastanın cilt altı dokusuna enjekte edilir. Bu yöntem ile cildin kendini yenilemesi sağlanır ve cilt lekeleri azaltılabilir.

Mezoterapi: Genellikle lazer tedavisine destek amaçlı yapılan mezoterapi yönteminde leke giderici maddeler, lekeli cilt bölgesine uygulanarak lekenin açılmasını sağlar.

Güneş lekesinin tedavi etmek amacıyla uygulanan hiçbir yöntem lekelerin tamamen ortadan kaybolmasını sağlamaz. Daha küçük boyutlara indirgeyebilir ve rengin açılmasını sağlayabilir.

Dikkatinizi Çekebilir!