Sivilce
Kör sivilce günümüzde birçok kişi tarafından büyük bir problem olarak değerlendirilmektedir. Bir deri hastalığı olup yüz, omuz, sırt ve göğüsteki yağ bezleri ile alakalıdır. Genellikle 14 ve 20 yaşlar olmakta olup, tipik belirtileri siyah noktalar şeklindedir. Birçok genç bu durumdan rahatsız olmaktadır.
Her ne kadar yalnızca yüzde görüldüğü düşünülse de aslında sırtta ve göğüste de oluşabilir. Bunun birçok nedeni olup genetik nedenler, çevresel etmenler, hormonlar başlıca sebepler arasındadır. Eğer anne veya babadan birinde akne görülüyorsa, bu durum çocukta da görülmesine neden olabilir.
Bunların yanı sıra kalitesiz kozmetik ürünler, şeker ve yağ oranı yüksek olan besinler de akne oluşmasına, artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle söz konusu durumlara dikkat edilmesi gerekir.
Sivilceler Neden Oluşur?
Ucu beyaz sivilce birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Sivilceler cildin gözenekleri tıkandığı zaman, içinde bulunan bakterilere üremeleri için yeterli ortamı oluşturmaktadır. Bu da zaman içinde iltihaplara sebeptir. Bunun birçok nedeni olup,
- Bir takım ilaç kullanımı
- Bazı hormonların aşırı aktiviteleri
- Cildin yağ üretiminin fazla olması
- Ölü deri hücreleri ve yağ tarafından tıkanan gözenekler
- Sivilceleri sıkma ya da sivilcelerin tahriş olması
- Kirlilik
- Sigara kullanımı
- Güneş veya neme maruz kalmadan dolayı oluşan tahrişler
Bu nedenler sivilce oluşumuna neden olabilmektedir. Ancak sivilceye neden olan unsurlar hormon seviyesindeki değişiklikten de kaynaklanabilmektedir. Bunlardan bazıları ana hatlarıyla,
- Stres,
- Doğum kontrol hapları,
- Hamilelik,
- Adet döngüsü,
- Ergenlik döngüsü şeklindedir.
Ergenlik zamanında hormonlar değiştiği için ciltte de bir takım farklılaşmalar meydana gelebilmektedir. Bu durum deride üretilen yap miktarını arttırdığı için, hücrelerde birikmesine, tıkanmasına sebep olabilmektedir. Böylece sivilce oluşmasının ilk evresi de başlamaktadır.
Bunun ardından bakterilerin üremesi iltihaplanmaya neden olmaktadır. Böylece siyah ve beyaz noktalar, üst kısmı irinli şişlikler, kırmızı lekeler, bazen de fındık büyüklüğünde kistik unsurlara neden olabilmektedir.
Sivilcelerde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sivilceye neden olan unsurlar arasında çok sayıda madde bulunmaktadır. Bunlar içinde hormonal, genetiksel sebepler gibi kişilerin fazla bir şey yapamayacağı durumlar olsa da bazılarına müdahale edilmesi mümkün olmaktadır.
Bunların başında kozmetik ürünler gelmektedir. Günümüzde akne oluşumunun en büyük nedenlerinden birini kozmetik malzemeler oluşturmaktadır. Özellikle çok yoğun kullanılması, ürünlerin kalitesiz olması akneleri meydana getirebilmektedir.
Bu durum hemen görülmeyebileceği için, aylar sonra bile ortaya çıkabilir. Bu nedenle söz konusu ürünlerin seçiminde dikkatli olunmasıdır. Kör sivilce için ayrıca strese de dikkat edilmelidir. Her ne kadar günlük hayat stres ve depresyonu beraberinde getirse de bu minimum seviyede tutulmalı, kontrol altında tutulmalıdır.
Bunun yanı sıra stresli olunan durumlarda mevcut sivilceler fark edilmeden el ile kazınarak, yaralara ve izlere neden olmaktadır. Sağlıksız beslenme de aknelere neden olabildiği için kişilerin sağlıklı beslenmesi, özellikle işlenmiş karbonhidrat tüketiminde dikkatli olması gerekir.
Sivilce Belirtileri Nelerdir?
Sivilceler her zaman kısa sürede oluşmaktadır. Bu bazen aylar alabilen süreçleri kapsamaktadır. Kör sivilce için belirtileri bilmek, bu konuda bir önlem almanıza yardımcı olacaktır. Aknelerin belirti ve semptomları duruma göre değişmekle birlikte ana hatları ile şu şekildedir;
- Cildin alt bölümünde, ağrı gösterebilen irin bulunduran topaklar
- Cilt yüzeyinin alt bölümünde, katı, ağrılı olabilen ve büyük topaklar
- Hassas, kırmızı ve küçük yumrular
- Siyah noktalar
- Uçları beyaz sivilceler
Sivilceler ilerledikçe koyu lekeler, yara izleri de görülebilir. Kişilerin kendi cilt türlerine uygun bakım ürünleri kullanmaması, sivilcelerin nedenleri içindedir. Bunlarla mücadele edebilmek için bir dermatoloğa gidilmelidir. Ayrıca cilt bakım ürünleri arasından, cilt tipinize uygun seçenekler de tercih edilebilir.
Sivilceler Tedavi Edilir Mi?
Vücudunun herhangi bir yerinde sivilce çıkan kişiler bundan büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Bu durumda sivilcelerin geçip geçmediği, sivilcelerin geçmesi için ne yapmamız gerekir gibi sorular kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.
Burada öncelikle sivilcenin tedavi edilebilir bir durum olduğunu bilmeniz gerekir. Cilt türünüz ile uygun bakım ürünlerini düzenli olarak kullanmak bir çözümdür. Bunların nasıl uygulandığı değişebilmekle beraber, aldığınız ürünün üzerinde verilmektedir. Buna uygun olarak hareket ederek çözüm bulmanız mümkündür.
Ayrıca dermatoloğa giderek tedavi yöntemlerini de değerlendirmeniz mümkündür. Sivilceler farklı tiplerde olabildiği için, tümü aynı şekilde tedavi edilmemektedir. Doktorunuz bunun türünü tespit ettikten sonra buna uygun bir planlama yapacaktır. Kişinin genel sağlık durumu da bu süreçte değerlendirilir.
Söz konusu yöntemler uzun olabilmekte olup, ana hatlarıyla bazıları şunlardır;
- Bezoil Peroksit
- Antibiyotikler
- Retinoidler
- Drenaj
- Fototerapi
- Lazer
Bunların her biri kör sivilce tedavisi yaparken farklı uygulanmak
Bir cevap yazın