Vücut çatlakları, genetik yatkınlık, gebelik dönemi ve ergenlikte fizyolojik olarak oluşmaktadır.Ergenlik döneminin hormonal değişimleri, hızlı büyüme, uzama, kas yapısının gelişmesi de çatlak oluşumuna neden olabilir. Aşırı kilo alıp vermeler, vücut geliştirme sporlarında ağır kaldırmalar deride çatlak oluşturabilir. Yapılan araştırmalara göre obezite problemi olan kişilerde çatlak görülme olasılığı daha yükektir.
Bazı hastalıkların ve kullanılan ilaçların da çatlaklara sebebiyet verdiği bilinir. Özellikle sistemik kortizon kullanan hastalarda elastin ve kollajen lifler yıkıma uğrar. Cushing sendromu gibi kortizol seviyesinin değişiklik gösterdiği hastalıklarda ve bazı enfeksiyon hastalıklarında dokuda oluşan hasar sonucu çatlaklar gözlenir.
Vücut Çatlak Tedavisi
Vücut çatlak tedavisi için çeşitli bitkisel yağlardan faydalanmak mümkündür fakat bu bitkisel yağlar çatlak oluşumunu tamamen engelleyemez fakat deriyi yumuşatarak çatlakların çok yoğun oluşmasına engel olabilir. örneğin Doğum çatlakları kişinin cilt yapısına da bağlıdır, daha esnek bir cilde sahip olan kadınlarda çatlak oluşmayabiliyor fakat daha sıkı ve sert bir cilt yapısı olan kadınlarda vücut çatlakları daha sık görülmektedir.Gebelik döneminde çatlakların daha az olmasını sağlamak için bitkisel yağlar kullanılabilir.
Tedavi ile çatlaklar yok edilemez, ancak görünümleri iyileştirilebilir. Bu noktada, uygulanan tedavi yöntemlerinin çatlakların derinliğini azaltmak ve cildin eski rengine dönmesine yardımcı olmayı hedeflediği söylenebilir. Çatlak tedavisine başlanacak evre, tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Ne kadar erken evrede tedavi yapılırsa, o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Vücut çatlak tedavisi için kullanılan başlıca yöntemler şu şekildedir:
- Fraradyofrekans,
- Fonksiyonel lazerler,
- Dermabrazyon, dermaterapi (dermapen, dermaroler),
- Peeling
- PRP
- Mezoterapi,
- ilaç ve kremler (A vitamini türevleri, centella asiatica bitkisi özütü, hyaluronik asit, bitkisel yağlar, glikolik asit )